Dodatočná tréma alebo Dobrodružná cesta za múdrosťou

Marta Moravčíková

Ešte aj teraz, po šiestich rokoch, je to pre mňa nepochopiteľné; napriek tomu – bolo to tak. Ani sekundu z tých vyše dvoch hodín, ktoré som prežila na javisku ako partnerka národného umelca Miloša Kopeckého a zaslúžilej umelkyne Stelly Zázvorkovej, som nemala trému. Kolená, sa mi roztriasli, až keď už bolo po všetkom a ja som si naplno uvedomila, čo sa vlastne stalo

» celý text «

Škála ľudskosti

Marta Moravčíková

Život je ako vesmír obsiahnutý v kvapke vody. Predierame sa ním, padáme a víťazíme, uhýbame i tlčieme hlavou o múr, ruveme sa oň, alebo s ním, a ustavične sa snažíme odkrývať jeho tajomstvá. Jedným z nich je aj tajomstvo dobra a zla. Svoje skutky nimi meria jediná bytosť v prírode – človek. Meria a usiluje sa odhaliť ich princípy. Lebo je ľudské snažiť sa o najväčší objav života – poznanie človeka. Nad týmito pojmami i úsilím sme sa zamysleli spolu s členom pražského Divadla na Vinohradoch zaslúžilým umelcom MILOŠOM KOPECKÝM.

» celý text «

Ilustrácia: Zer0librium

Plný zásah

Marta Moravčíková

Tak, mamička, je to, bohužiaľ, naozaj podozrenie na zápal mozgu. Teraz je prvoradé dopraviť chlapca čo najrýchlejšie do nemocnice.

» celý text «

Ako nikdy predtým

Ak vás zaujala hudobná tvorba, ktorou sa svetu prihovára speváčka Misha či jej názory v rozhovore na tejto stránke, prečítajte si recenziu na jej nové CD Ako nikdy predtým na stránke ireport.cz.

Foto: iMbUS

Osudová občianska poslušnosť

Marta Moravčíková

O tom, že Park kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave padne za obeť „demokracii“, ergo priam mefistovskému (za)predaju pozemku pod ním, možno sotva pochybovať. Veď ani nastupujúci primátor si nedovolí ísť proti platným zmluvám, a v prípade PKO sa pousiluje „zachrániť maximum, čo sa dá“, teda nie celý PKO. Premiérka vlády sa tiež hotuje prejaviť iba občiansku neposlušnosť. Žiaľ, vieme, že v našich končinách je to zbraň mušej váhy.

» celý text «

P. Holka: Moj zivot s Demi Moore

O chlapskom svete

Marta Moravčíková

Prežiť mesiac s herečkou Demi Moore, to sa na Slovensku hneď tak niekomu nepodarí. A prežiť s ňou navyše aj toľký čas, koľko trvá podať o tom stretnutí svedectvo, tiež nie. Petrovi Holkovi sa to však podarilo. Prežil, precítil, popísal. Ako?

» celý text «

Politici sa správajú rozumne iba ak nemajú inú možnosť

Prečítajte si materiál z portálu pravda.sk

Fackovací občania

Marta Moravčíková

„Nech vznikne akákoľvek vláda, mala by sa zísť so svojou predchodkyňou a spolu by mali predebatovať najväčšie problémy Slovenska. Východisko zo súčasnej krízy totiž nemá v rukách iba jeden politický subjekt,“ napísal v predchádzajúcom čísle Slova jeden z našich čitateľov. Ako ukazujú skúsenosti – ohrdnutý hlas z ľudu...

» celý text «