Knihodary a exlibrisy

Knihodary a exlibrisy

Fidel

V rámci projektu Jednu knihu ročne (knižnici) navštívila našu knižnicu dáma, ktorá do nej ako čitateľka nechodila, ale poznala jej prvú riaditeľku a ďalšie knihovnícke osobnosti, ktoré tu v minulosti pracovali, a tak sa rozhodla aj ona zapojiť do krásnej myšlienky. A hlásia sa aj ďalší, hovorí vedúca knižnice v Hlohovci Helena Pekarovičová.

» celý text «

Osirelý rozhovor AB s MM

Osirelý rozhovor AB s MM

MM

V súvislosti s bulvárnymi médiami je užitočné uvedomiť si, že v úsilí pritiahnuť väčší počet čitateľov, zvýšiť zisk či aspoň prežiť, sa na Slovensku smerom k bulváru vyprofilovali takmer všetky tzv. seriózne noviny. Bulvár, ktorý si bulvárnosť priznával, si však krátko po tom, ako sa tu etabloval, v istom zmysle vyslúžil môj profesionálny rešpekt.

» celý text «

O cestovaní

O cestovaní

Richard Sťahel

Je pravdepodobné, že nasledujúce generácie budú považovať cestovanie pre zábavu za environmentálny zločin. Neznamená totiž len plytvanie vyčerpateľnými zdrojmi a znečisťovanie životného prostredia nevyhnutnými exhalátmi. Prináša aj priamu devastáciu turistických oblastí – environmentálnu, kultúrnu, a v neposlednom rade aj devastáciu hospodársku.

» celý text «

Kniha bez redaktora je ako divadlo bez režiséra

Kniha bez redaktora je ako divadlo bez režiséra

Viera Hegerová

Všetky žiaduce vlastnosti redaktora vystihuje jeden výraz – zodpovednosť, preto sa aj nazýva zodpovedný redaktor. No dnes sa často stretávame s takou kvalitou redigovania, kde o zodpovednosti ani nechyrovať: bezočivá neznalosť pravopisu, pohŕdanie pravidlami, prenikanie subštandardu nielen do dialógov, ale aj do autorskej reči; preberajú sa cudzie väzby, najmä z angličtiny, „obecná“ čeština figuruje ako slovenský veľkomestský slang.

» celý text «

Ľudia z „mimocentra“

Ľudia z „mimocentra“

Marta Moravčíková

Členovia Autorského klubu z Banskej Štiavnice nedávno doslova strčili do vrecák nejedného z tiežumelcov, ktorí síce dostávajú nemalý priestor v médiách, ale to, čo ponúkajú, je zvyčajne brak. Štiavničania naopak – prišli do Bratislavy s hodnotami.

» celý text «

História na Kameni

Jeguš Moravčík

Festival stredovekého života vyzeral ako dobrá zámienka na to, aby som mohol prevetrať fotoaparát. Na hrade Červený Kameň som bol naposledy tak dávno, že som si nebol istý, či som tam naozaj bol, no hrad podľa internetovej stránky vyzeral lákavo. V sobotu som zbalil vodu, fotoaparát, a asi po hodine som bol na Kameni. A bolo tam tak, že sa nedalo neísť tam aj v nedeľu.

Navštívte prostredníctvom fotoreportáže Jerguša Moravčíka Festival stredovekého života na Červenom Kameni.

Ponuka pocitov

Ponuka pocitov

Denisa Kolářová, Marta Moravčíková

Narodila sa, vyrástla, tvorí – výrazne, inak. Aby ste sa stotožnili s charakteristikou „inak“, ktorá nespresňuje, v čom ani od koho „inak“, teda odlišne, alebo ju zamietli, treba autorkine obrazy vidieť. A potom pouvažovať nad tým, čo môže pre človeka znamenať hľadanie (aj seba samého) a odvaha priznať sa k tomu. A priznať sa ešte k čomusi navyše.

» celý text «