Lenka Filipová: Hudba by sa ľuďom mala očkovať

Marian Niton

Prečítajte si rozhovor s českou speváčkou Lenkou Filipovou z portálu pravda.sk

Louisse Abbema: Dievčatko s belasou mašľou

Múdre bláznovstvá

Marta Moravčíková

To decko je blázon je kniha zrkadliaca detské vnímanie neskreslené dospeláckym hodnotením a nepoznačené nijakým mentorovaním. Je to výnimočne harmonické skĺbenie pohľadu vtedajšieho dieťaťa s pohľadom dnešnej dospelej ženy.

» celý text «

Terézia Vansová

Cez uši do duší

Marta Moravčíková

Je krátko pred pol piatou. Pár minút do začiatku využívam na prehrabúvanie v starších knihách, ktoré knižnica ponúka po symbolických desať centov, aby sa nazbieralo na nové knihy a prvá mi príde pod ruku novela, ktorú mám síce dávno prečítanú, no jej objav mi pripadá ani akési znamenie a jednoducho ju nemôžem nekúpiť. Neskôr sa ukáže, že tá kúpa mala naozaj zvláštny význam.

» celý text «

Foto: Vojtech Moravčík

Darček

Vojtech Moravčík

A aj keď budeme usilovne hľadať neviemaký duchovný rozmer Vianoc, v detskej duši zanechá nakoniec najväčšiu stopu darček. Darček, ktorý zdanlivo paradoxne prináša duchovný odkaz v podobe spomienky na celý život.

» celý text «

Foto: JM

A ty, advent, vôbec nie si najmenší

Zlata Matláková

Webová chvíľka poézie.

» celý text «

Život vládcu elektriny

Elektrizujúca a magická

Marta Moravčíková

Spomínali sme na Djuku so smiechom, čo je jediný spôsob, ako možno spomínať na nebožtíkov, hovorí Nikola Tesla, keď sa v myšlienkach vracia k svojej mame. K jedinej ľudskej bytosti, na ktorej mu záležalo väčšmi ako na práci.

» celý text «

Budete len stáť, prikázala

Ivana Lesková

Prečítajte si článok z portálu idnes.cz