Foto: MartaM

Čierne na bielom

Vojtech Moravčík

Tohtoročná snehuliakovská sezóna ma prekvapila mimoriadnou agresivitou detí. Hrozné je, že to neboli pubertálne ročníky, kde by sa dali očakávať vandalské prejavy, ale deti prvého stupňa základnej školy. Zúrivé kopanie, sekanie a celková devastácia niečoho, čo bolo vytvorené aj pre ich radosť, nechala chladnými aj okolo postávajúce mamičky kočíkujúce svoje ratolesti...

» celý text «

Foto: Pho Tel

Sveťo šiel hľadať vesmírne lieky

Marta Moravčíková

Inú silu ako silu svalov Sveťo Jandura zo Slovenskej Ľupče nepotreboval. Naopak, mohol ju rozdávať. Ako keby vesmírne lieky, ktoré šiel začiatkom februára 2015 hľadať do vesmíru, už dávno užíval. Aj to mu zrejme dalo silu povedať primárovi, ktorý sa na operačke strachoval, že zomrie: Prd zomriem.

» celý text «

Nie som väzenkyňou minulosti

Nie som väzenkyňou minulosti

mm

Život sú straty a  nálezy. Ľudia väčšinou nariekajú nad tým, o čo prídu. Len málokto sa vie tešiť z toho, čo mu zostáva, hovorí Edith Egerová v rozhovore s Ivanom Drábekom.

» celý text «

autor obrázku

Dať aspoň kúsok zo seba

Marta Moravčíková

Jelena Obrazcovová: „Máme iba jeden život. Nikto nám iný nedá. Preto by sme nemali podliehať mienke druhých. Ak chceme v živote čosi dokázať, nesmieme nikomu dovoliť, aby nás znásilňoval alebo utláčal. A znásilňovať sa nesmieme ani my sami.“

» celý text «

Drahoš nebol nick

Marta Moravčíková

 

Tretí rozchod

Tretí rozchod

Marta Moravčíková

Keď mi Milan Chvíla začiatkom jesene 2004 oznamoval, že na rozdiel od spolupacienta z izby, jemu po internom vyšetrení zavedenie sondy do žalúdka odporúčali, tešili sme sa, ako keby sme vyhrali prvú cenu v lotérii. Milan však vyhral viac. A nie iba viac otvorov v tele, ako hovoril s humorom, ktorý ho neopúšťal ani v tých najčernejších chvíľach. Vyhral život. Hoci to nebude možné ústami, predsa len bude môcť jesť.

» celý text «

PF2015

PF2015

Nech sa formulkou, ktorú zbadáte, keď kliknete na toto PF, nemusí v roku 2015, ale ani v tých po ňom, hlásiť nijaký vojak na svete.

» celý text «