Onkolog Koutecký: Medicína se dehumanizovala, já měl na pacienty vždy čas

Tereza Blažková

Prečítajte si rozhovor o medicíne z portálu idnes.cz

Michal Greguš, foto Vladimír Martinka

Vždy vedie k pravde

Michal Greguš – Marta Moravčíková

Predstavte si, že vás vaše dieťa na dlhej ceste vlakom požiada o pero a papier, ktorý začne z dlhej chvíle zapĺňať matematickými vzorcami. Alebo uprostred nádhernej skladby Michaela Oldfielda vyhlási, že tá hudba je taká krásna, ako by bola vypočítaná. Mne sa to v čase synovho detstva stávalo často a jeho fascinácia matematikou začala fascinovať aj mňa. Keď sa mi potom dostal do rúk článok profesora Greguša aj o tom, že matematika je najdôležitejší dorozumievací jazyk ľudstva, chcela som vedieť viac.

» celý text «

Foto: The Arm 2

Štátny teror

Vojtech Moravčík

Mnohí, čo sme sa po prevrate zrazu ocitli na dlažbe, sme utrpeli takpovediac šok zo „slobody“. Na rozdiel od byrokracie, ktorá možno aj vďaka nemu zaznamenala vari najväčší prospech – začala metastázovať. Narýchlo transformované a zbudované inštitúcie, ktoré sme dovtedy nepotrebovali, rástli ako huby po daždi a „klienti“ s otvorenými ústami, už bez štrngajúcich kľúčov, čakali v rade na doteraz nevídaný artikel – tlačivá.

» celý text «

O ľuďoch a kolesách (aj dejín).

Spätné zrkadlo

Vojtech Moravčík

Nevídaný rozvoj ľudského snaženia odštartoval okrúhly predmet otáčajúci sa okolo svojej osi a sprevádza nás do dnešných čias. A nepochybne nás bude sprevádzať aj na konci všetkých vekov. Koleso.

» celý text «

Maľovaná (a fotografovaná) nesmrteľnosť

Maľovaná (a fotografovaná) nesmrteľnosť

Marta Moravčíková

Tí čo uverili, uverili možno najmä preto, že chceli uveriť vo vlastnú nesmrteľnosť. A utiekajú sa k nemu hádam aj preto, že kríž, ktorý musel niesť na zbičovanom tele na ceste od svojich sudcov po katov, im pripomína vlastný kríž, s ktorým sa lopotia dlhšie ako on. Celý život.

» celý text «

Príloha k menu – štople do uší

Príloha k menu – štople do uší

Marta H. Moravčíková

Nie je nič výnimočné, ak hostia z podniku s priveľmi ohlušujúcou hudbou buď okamžite odídu, alebo si povedia – nikdy viac. Hoci... v nákupných centrách, akými sú auparky, maxy, eurovey, polusy či iné umelé mestá, im to veľmi nepomôže. Kakofonický hluk v týchto kolosoch často vysoko prevyšuje hluk diaľničnej premávky a my pomerne spoľahlivo hluchneme.

» celý text «

Rok v prírode je pre každého

Výnimočný kalendár

Marta Moravčíková

V každom mesiaci tam na nás čakajú fascinujúce stvorenia, úžasné dojmy a nádherné chvíle. Kde? V každom oblaku, bystrine, mravcovi, lúčnej kvetine, hovorí „vydavateľ“, ako sa pod úvodné slová naozaj nevšedného kalendára-knihy pre veľkých i malých podpísal ktosi z vydavateľstva PERFEKT, ktoré vydalo knihu Miroslava Sanigu Rok v prírode. Knihu, ktorá ma podnietila k úvahe, že byť ministerkou školstva, zabezpečila by som po jednom výtlačku pre každú základnú školu. Prečo?

» celý text «