Stille Nacht

Stille Nacht

Ľudmila Netíková

Nikdy nezabudnem na Vianoce roku 1944. Pri stromčeku nás stálo iba päť – suseda Nemka a jej synovia – dvojčatá, ktorí len nedávno dovŕšili sedemnásť rokov svojho života, moja mama a ja. Keď sme zapálili sviečky na stromčeku a dospievali Stille Nacht, vybrala suseda trasúcou sa rukou zo záhrenia akési papiere. Boli to povolávacie rozkazy pre jej synov – dvojčatá. Vtedy moja mama akoby vyrástla a zmenila sa na sochu zo žuly. Tvrdým hlasom povedala: „Nikam nepôjdu!“

» celý text «

Úryvok zo života

Úryvok zo života

Marta Moravčíková

S príchodom prvých chladnejších dní sa u nás v tom čase začali vŕšiť debničky z najrozličnejšej zeleniny a ovocia. Vystielali sme ich jemným bielym papierom a ukladali do nich spočiatku nie veľmi úhľadné balíčky dobroty, ktorá je v našich zemepisných šírkach súčasťou vianočných obradov. Ukladali sme ich s otcom a bratom, kým mama rozrábala cesto, sedela za mašinou v obláčikoch sladkastej pary a vyrábala tenké ilúzie pokoja a mieru.

» celý text «

Ako vo fašistickom Berlíne?

Tomáš Macek

Prečítajte si brilantne a nádherne čisto napísanú reportáž z OH v Riu de Janeiro.

Foto: Pho Tel

Vitajte a dívajte sa

mm & jm

Keď dostal prvý, takpovediac jednorazový, plastový fotoaparát, urobil síce neostrý, ale inak výborný portrét. Od záberu k záberu potom zostreli nielen jeho fotografie, ale aj vnímanie sveta. Príjemne snivá jemnosť prvého portrétu sa však nevytratila. Zmenila sa na odkrývanie hĺbky ostrosti toho, čo fotografuje.

» celý text «

Vďaka za Mariana

Silvia Ruppeldtová

Prečítajte si text z portálu pravda.sk

Pavel Branko: Konzumizmus je v súčasnosti najväčšou stranou na svete

Marián Repa

Prečítajte si rozhovor z portálu pravda.sk

Srdce sa operuje od nôh

Srdce sa operuje od nôh

Marta Moravčíková

Keď sme s vrchnou sestrou operačných sál vošli do operačnej sály Kardiochirurgickej kliniky v Slovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, anestéziologička práve zavádzala kanylu do artérie spiaceho tela pripraveného na operáciu srdca. Pomocou nej sa bude počas operácie merať arteriálny krvný tlak. V nehybnom nahom tele spí človek s ischemickou chorobou srdca. Zobudí sa ešte?

» celý text «

Miroslav Horníček: Saze na hrušce

Hlas plný ľudí

Miroslav Horníček, Marta Moravčíková

Ľudia, ktorí nevedia, o čom to je, hovoria – ten a ten (herec) to priamo prežíva. Hlúposť. To by zle dopadlo, keby herec netušil, čo príde v nasledujúcej chvíli! Dojmom životnosti a pravdy pôsobí na javisku ten, kto pred vetami, pred tým, čo vysloví, myslí.

» celý text «