Skoba od Pho Tela.

Prípad Skoba

Rudolf Hrčka

Druhoročiaci do ambulancie zvyčajne príliš nechodili. Na zdravotné problémy sa zrazu chodili sťažovať iba môjmu „asistentovi“, zdravoťákovi Buklákovi. Ten zneistel, asi sa s takým ešte nestretol. Netrúfal si im radiť ako zvyčajne a začal vyzvedať u mňa. Vraj ich štípe a páli pri močení a niektorí majú ráno aj trenky zababrané od nejakej sračky, ako to diagnostikoval on. Trval som na vyšetrení. Museli odprezentovať svoje náčinie a bolo jasné. Môj verdikt znel – vojenská nemocnica Ružomberok.

» celý text «

Foto: MartaM

Baví ma žiť s ľuďmi

Marta Moravčíková

„Najväčšou starosťou starostu musí byť to, aby boli ľudia spokojní,“ povedal mi raz voľakedajší starosta Špačiniec Ľubomír Matlák. O tom, že sa o to usiloval svedčí i toto konštatovanie: „Keď zavŕšim toto volebné obdobie, budem mať vo funkcii v prospech občanov odslúžených dvadsaťpäť rokov.“

Všimli ste si spojenie „odslúžených v prospech občanov“? Post na čele obce, okresu, kraja, vyššieho územného celku, parlamentu, vlády i štátu je ním charakterizovaný najlepšie. Nie všetci „slúžni“ si však uvedomujú, že ich výsadou a povinnosťou nie je vládnuť, ale slúžiť…

» celý text «

Foto: Raúl Hernández González

A ona to určite myslela dobre...

Rudolf Hrčka

Asi študentka-brigádnička v reštaurácii, kam chodievam po rodinné sobotné obedy, komentuje dve eurá, ktoré kladiem na pultík ako všimné s milým úsmevom: „Ale nie, nechajte tak. Vy to potrebujete viac. Ďakujem.“

Na chvíľu som zdrevenel. Za svoj nie krátky život som sa ešte nestretol s tým, aby čašník odmietol všimné…

» celý text «

Autor: Pho Tel

A je potvrdený!

Marta Moravčíková

Konkrétne dôkaz správnosti tézy, že dobrý prekladateľ musí okrem jazyka, Z ktorého prekladá, ovládať ešte lepšie, ba perfektne až excelentne a s vycibreným citom preň, jazyk, DO ktorého prekladá.

» celý text «

By: Pho Tel

Beh na dlhú trať sa nikdy nekončí

Za Martinom Ballom

Ciele šľachticov spravidla presahujú generácie, vediac, že to podstatné, čo po nás zostane bude súčasťou životov našich potomkov. Dňa 29. júla 2023 zomrel Martin Balla, učiteľ a tréner, ktorý pôsobí na životy ľudí okolo seba aj dávno potom, čo sa s nimi naposledy stretol.

» celý text «

Autor: Pho Tel

Otváranie dverí

Marta Moravčíková

Písanie mi umožňuje premeniť neodbytné nutkanie povedať, čo mám na jazyku bez toho, aby som sa dotkla niekoho osobne; a zároveň mi umožňuje osobne sa dotknúť každého, kto dovolí, aby k nemu moje myšlienky prenikli, ba aby doňho vnikli.

» celý text «

„Zloději versus hlupáci.“ „Ponesou důsledky.“ Jozef Banáš o dnešku, migraci či Ukrajině

Jozef Banáš

Na stránke Parlamentných listov si môžete prečítať rozhovor s Jozefom Banášom o rôznych aspektoch súčasnosti.

Foto: Søren Niedziella

Dýka

Rudolf Hrčka

Raz som od uja Kytku z Lamača dostal nádhernú dýku. Rúčku mala z jelenieho parohu a bola zastoknutá v nádhernom prešitom koženom puzdre, ktoré sa dalo uchytiť aj na remeň nohavíc. V tom veku sme už v našej uličnej bande mali aj takéto okrasy. Moja bola najväčšia a najkrajšia. Iba som ju vyťahoval, ukazoval a schovával. Vzbudzovala iný rešpekt ako tá, ktorú som mal dovtedy. Polohrdzavú z nejakého starého noža, iba tak zastrčenú za opaskom.

» celý text «